AI gaat je leven fiksen in 2025. Laat je dat toe?
Google's Gemini 2.0 beheert je agenda, boekt je vakantie en stroomlijnt je leven. Fantastisch toch? Mjes, maar maybe: nee.
Hallo vrienden. Ik schrijf maandelijks over kunstmatige intelligentie in de creatieve sector, de toekomst van ons werk en opvallend AI nieuws.
Deze maand: Google’s Gemini 2.0 onthulling. Video tool Sora is eindelijk live: is de hype terecht? Runway strooit met video features en OpenAI gaat (misschien) toch adverteren in ChatGPT.
Je persoonlijke butler wordt een AI (en waarom dat minder sexy is dan het klinkt)
Deze week zat ik gefascineerd naar Google's laatste demo te kijken. Gemini 2.0: een AI die zelfstandig door je browser navigeert, gesprekken voert in meerdere talen, en - volgens CEO Demis Hassabis - "écht dingen voor je gedaan krijgt."
Ik zag hoe hun Project Mariner door webshops surfte, bestellingen regelde en zelfs alternatieven koos als producten niet op voorraad waren. Met 83,5% succes. Dat is... beter dan ik het meestal doe na drie koppen koffie.
En dan was er nog Project Astra, een persoonlijke AI-assistent die via je telefoon of slimme bril je leven gaat 'ondersteunen'. Een digitale butler die je agenda beheert, je omgeving begrijpt en praat met de snelheid van een mens.
Mijn eerste reactie? Wauw. Cool. Gaaf.
Mijn tweede reactie? Wacht even...
Binnenkort word je wakker en je hele dag is al gepland door een algoritme dat denkt jou beter te kennen dan jezelf. Je AI heeft je agenda gevuld, je boodschappen besteld, en zelfs je vakantie geboekt.
"Fantastisch", fluistert Silicon Valley je in. "Eindelijk ben je vrij."
Maar vrij waarvan precies?
De paradox die me wakker houdt
Ik worstel met deze paradox: we automatiseren taken om tijd te winnen, maar vergeten waarom frictie in ons leven waardevol is. Die uurtjes uitzoekwerk voor je vakantie? Dat is ook voorpret. Die eindeloze vergelijkingen van energieleveranciers? Dat is ook begrip van de markt.
Niemand heeft personal trainer die je gewichten voor je optilt. Ja, je staat in de sportschool. Maar je wordt er geen fractie gespierder van.
Wanneer perfectie eng wordt
Want wat als het echt wérkt? Als je assistent écht beter wordt in het maken van keuzes dan jij? Door verbanden te leggen tussen je eetgewoontes en boekenkast? Je vakanties en hoe je door de stad fietst?
Als die vakantie die je AI boekt, inderdaad perfect blijkt? Als het algoritme echt weet welke kleren bij je passen?
Ik zie in mijn trainingen hoe teams worstelen met deze vragen. We willen allemaal efficiënter werken, maar waar trek je de grens?
"Automate the boring stuff" is een mooi motto. Soms vraag ik me af of we niet op weg zijn naar "automate everything, including your brain."
Want wat er echt gebeurt als je alles uitbesteedt, is dat je langzaam je eigen competenties verliest. Als een spier die je niet meer gebruikt.
Dit klinkt als een oude man die schudt met zijn vuist naar de vooruitgang. Maar ik ben juist een techoptimist die gelooft in de kracht van AI. Alleen wel eentje die zich afvraagt: als mijn AI-butler straks alles voor me regelt, wie ben ik dan nog?
Waar trek jij de grens tussen handige automatisering en digitale learned helplessness?
Vers van de pers
Het laatste AI nieuws voor creatievelingen.
Sora is live (en het internet staat in brand)
OpenAI's text-to-video wonderkind Sora is nu voor iedereen beschikbaar. Met storyboards, remix tools en een blend functie om je eigen mini-Spielberg te worden. Alles keurig met watermerk, want aan deepfake fiasco's wil niemand z'n vingers branden. Plus: je moet eerst even braaf 'ja' klikken dat je geen gekke dingen gaat maken. Alsof dat ooit heeft gewerkt.
Runway blijft met acteer-features strooien
Runway's nieuwe Act One Performance feature laat je bestaande video's 'her-acteren' met nieuwe gezichtsuitdrukkingen. Handig als je acteur net een slechte dag had. Of als je baas achteraf toch wat enthousiaster wil kijken in die kwartaalupdate. Nicolas Cage wordt vast blij: eindelijk kan hij nóg meer films per jaar maken. Misschien zelfs met expressie. (Ik kijk ook naar jou, The Rock.)
OpenAI gaat adverteren (maar wil er nog niet voor uitkomen)
Reclame in ChatGPT komt eraan. Vraag je straks "wat is de beste airfryer?", dan krijg je een gesponsord antwoord. OpenAI's CFO Sarah Friar doet eerst nog heel mysterieus over wanneer ("we denken er over na"), maar krabbelt na wat vragen snel terug ("no active plans!"). Ondertussen worden er wel vrolijk reclame-experts binnengehaald bij het bedrijf. Subtiel.
Google's Genie 2 maakt speelbare werelden
Je uploadt een plaatje, Genie 2 maakt er een speelbare 3D-wereld van. Het is als SimCity meets Minecraft meets je wildste dromen. Ik wil nu al mijn oude gameboy screenshots uploaden en kijken wat er gebeurt. Zelfs AI-agents kunnen er doorheen rennen. De metaverse zoals het had moeten zijn, zeg maar.
Boek nu jouw Creative AI Bootcamp
Inspiratie is leuk, persoonlijke training is beter.
Ik heb al mijn kennis en ervaring gebundeld in een driedaagse AI Bootcamp training voor marketing- en communicatieteams.
Met onder andere
Prompt engineering in ChatGPT, Claude en meer.
Image generation in Midjourney, FLUX, ComfyUI en meer.
Custom GPT’s en agents bouwen.
Slimmer & sneller werken, met betere output? Kan gewoon.
Kijk op www.harmteunisse.nl voor meer info, of boek hier een vrijblijvende online kennismaking.
Tot zover, ik zie je over vier weken!
- Harm
P.S. Tussen nieuwsbrieven door post ik drie keer per week over AI en creativiteit op LinkedIn, dus volg, like en subscribe.