Bouwen we aan een AI-bubble met twaalf nullen?
Een ongemakkelijke analyse van Goldman Sachs over de impact van AI brengt me in lichte verwarring.
Hallo vrienden. Ik schrijf maandelijks over mijn fascinatie voor kunstmatige intelligentie in de creatieve sector en de toekomst van ons werk.
Deze maand: Goldman Sachs komt met een inconvenient posibility. Google lanceert Vids tool. En met LivePortrait kun je letterlijk iedereen uitbeelden. It’s deepfake 2.0.
Maar eerst:
We geven bakken, echt BAKKEN met geld uit aan generatieve AI in de komende drie jaar. We hebben het hier over meer dan 1 biljoen dollar (die met twaalf nullen) aan kapitaalinvesteringen. Maar wat krijgen we daarvoor terug? Is dit een verstandige investering of zijn we gewoon een nieuwe bubble aan het opblazen? Een rapport van Goldman Sachs stemt niet enorm vrolijk.
Aan de ene kant van de ring: sceptici zoals Daron Acemoglu van MIT en Jim Covello van Goldman Sachs. Zij beweren dat de technologie nog niet klaar is om de complexe problemen op te lossen die zulke torenhoge kosten rechtvaardigen.
Acemoglu voorspelt dat AI slechts een kleine impact zal hebben op de economie: een productiviteitsstijging van 0,5% en een GDP-groei van 0,9% over de komende tien jaar.
Covello gaat zelfs nog verder door te zeggen dat AI gewoon niet ontworpen is om die ingewikkelde problemen aan te pakken en dat de kosten waarschijnlijk niet zullen dalen. Wat veel mensen wel vurig hopen.
Joseph ziet er wel brood in
Maar dan heb je ook de optimisten zoals Joseph Briggs, senior global economist bij Goldman Sachs. Hij gelooft dat generatieve AI uiteindelijk 25% van alle werkprocessen zal automatiseren, wat zou leiden tot een stijging van de Amerikaanse productiviteit met 9% en een GDP-groei van 6,1% over een decennium.
Briggs erkent dat AI op dit moment misschien nog niet kosteneffectief is voor veel taken, maar hij gelooft dat de kosten na verloop van tijd zullen dalen, net zoals bij eerdere technologische innovaties.
De groene olifant in de kamer

Zelfs als AI de beloofde productiviteitswinst kan leveren, zijn er nog steeds grote uitdagingen. Denk aan chiptekorten en een verouderde infrastructuur die de groei van AI kunnen vertragen. Cruciale componenten zoals High-Bandwidth Memory en Chip-on-Wafer-on-Substrate packaging zijn schaars en belemmeren de vooruitgang van AI.
En laten we niet vergeten dat de energiebehoefte van AI enorm is, wat extra druk legt op klimaatdoelstellingen, het indammen van CO₂-uitstoot en de al overbelaste elektriciteitsinfrastructuur.
Ok, en nu?
Wat betekent dit voor de toekomst van AI? Als de sceptici gelijk hebben, pompen we op dit moment geld in een technologie die zijn beloften misschien nooit waarmaakt.
De risico's van een grote financiële mislukking zijn reëel. Maar als de optimisten gelijk hebben, staan we aan de vooravond van een technologische revolutie die de manier waarop we werken en leven fundamenteel zal veranderen.
We moeten kritisch blijven kijken naar waar we onze middelen inzetten en niet blindelings meegaan in de hype. Beloftes van ultieme oplossingen blijken erg vaak toch weer (nét) door het ijs te zakken. Ja, ik kijk ook naar jou, Rabbit R1.
Vers van de pers
Het laatste AI nieuws voor creatievelingen.
Google Vids: een AI-video workflow in Google Workspace
Google Vids is een nieuwe tool voor bedrijven die betalen voor een Google Workspace, waarin je razendsnel je Google Docs of spreadsheets kunt omzetten in presentaties en video’s. Geen AI beeld zoals Sora, maar vanuit een beeldbibliotheek met stock visuals. Daar wordt het visueel niet spannender van, maar voor interne presentaties en simpele pitches kan dit zeker goed werken.
LivePortrait is something else
Met LivePortrait volgt je digitale personage bijna perfect je gezichtsuitdrukkingen. Deze clip gebruikt cc0 beeldmateriaal van Pexels, maar je kunt dit ook doen met alle AnimateDiff / Gen3 / Luma / Pika clips. LivePortrait gebruiken gaat vanuit ComfyUi. ComfyUI is een graphic user interface (GUI) voor het koppelen van AI-nodes. Ben je er nog? Check hier een tutorial.
AI voorspellingsmodel voor Alzheimer-progressie:
Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge hebben een AI-tool ontwikkeld die in vier van de vijf gevallen kan voorspellen of mensen met vroege tekenen van dementie stabiel zullen blijven of Alzheimer zullen ontwikkelen.
ChatGPT lanceert GPT-4o Mini. Lekker betaalbaar.
Op 18 juli bracht OpenAI zijn nieuwste generatieve AI-model uit: GPT-4o Mini. Dit model belooft een ongekende combinatie van efficiëntie en betaalbaarheid. De prestaties zijn vergelijkbaar met zijn voorgangers, maar het prijskaartje is flink lager.
AI Prompt van de maand
Gebruik Claude, ChatGPT of Perplexity voor onderstaande prompt om een virtuele User Persona voor je bedrijf te creëren. Handig om proposities, content of projecten mee te toetsen voor je ze verder uitwerkt voor intern of externe inzet.
"Ontwikkel een specifieke user persona voor een marketingcampagne van {jouw bedrijf hier} voor het jaar '24/'25. De doelgroep is jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar, voornamelijk uit de Randstad. Doel: verhogen van inschrijvingen/aankopen/deelname voor {jouw product/dienst hier}.
Je bent een marketingexpert met ervaring in {jouw sector hier}.
Gebruik de context van {jouw bedrijf hier}, focus op de doelgroep. Creëer een gedetailleerde user persona die ons helpt de doelgroep beter te begrijpen en te bereiken. De persona moet realistisch en gedetailleerd zijn, inclusief demografische gegevens, interesses, doelen, uitdagingen en mediagebruik.
Ontwikkel een gedetailleerde user persona van 300 woorden, in duidelijke segmenten.
Gebruik een professionele en informatieve toon.
Neem diep adem en werk deze opdracht stap voor stap uit.”
Ontketen je team met mijn AI Bootcamp
Ik heb al mijn kennis en ervaring gebundeld in een driedaagse AI Bootcamp training voor marketing- en communicatieteams, en creatieve makers.
Leer alles over:
Prompt engineering in ChatGPT, Claude en meer.
Image generation in Midjourney, ComfyUI en meer.
Zelf Custom GPT’s en agents bouwen.
Hoe je morgen al je werk versnelt en verbetert met ‘out-the-box’ tools.
Hoe je duurzame innovatie bewaakt in je team, afdeling en organisatie.
Kijk op www.harmteunisse.nl voor meer info, of boek hier een vrijblijvende online kennismaking.
Fijne vakantie, ik zie je in september!
- Harm
P.S. Tussen nieuwsbrieven door post ik drie keer per week op LinkedIn, dus volg, like en subscribe.