🤖 Waarom ik zo enthousiast ben over AI Agents
AI-assistenten, een nieuw soort internet, AI visuals om van te watertanden en de Superbowl.
Hoi vrienden! Ik schrijf maandelijks over mijn fascinatie voor kunstmatige intelligentie in de creatieve sector, hoe AI ons werk beïnvloedt, en welke tools ons werk leuker en makkelijker maken.
Daar is ie dan. Mijn eerste officiële nieuwsbrief. Met voorbeelden hoe AI Agents het internet zoals je het kent op z’n kop gaan gooien. Drie knetterende image & video creation updates van Google, Leonardo en Runway. En een vooruitblik op de iconische Superbowl commercials, gewoon omdat het kan.
Maar eerst:
Waarom ik zo enthousiast ben over ‘Agents’?
Met de komst van taalmodellen zijn we voor het eerst in staat om in onze natuurlijke taal te communiceren met computers, in plaats van dat we hun taal moeten leren.
En met de komst van multimodale taalmodellen die taken uitvoeren gaat er een wereld open van AI assistenten, of ‘agents’ die tijdrovende en oninspirerende klusjes voor je regelen.
De opkomst van agent-ecosystemen - grote netwerken van onderling verbonden AI's - dwingt bedrijven om op een andere manier over hun customer service en automatiseringsstrategie na te denken. Deze ecosystemen zullen zich ontwikkelen van het uitvoeren van enkelvoudige taken naar geavanceerde agenten die met elkaar samenwerken en kunnen optreden als gevolmachtigden voor zowel mensen als bedrijven.
Oftewel: iedereen krijgt een personal assistent die niet alleen informatie (spam) voor je filtert in alle vormen, maar ook namens jou beslissingen kan maken. Wat alleen gaat werken als we zelf ook de tijd nemen om systemen te testen en te trainen op onze persoonlijke smaak en wensen.
En, last but absoluut not least; mits aanbieders veiligheidsgaranties kunnen geven over de opslag en toegankelijkheid van hyperpersoonlijke trainingsdata.
Het opent ook een nieuw perspectief op onze online-ervaring. De manier van browsen en zoeken naar informatie die we al bijna 30 jaar hanteren, gaat de komende tijd radicaal op de schop.
Mijn favoriete gamechangers du moment? Twee soorten ‘agents’ die zagen aan de poten van Google:
Absoluut mijn favoriete nieuwe zoekmachine. Het grote verschil met Google; je krijgt daadwerkelijk een concreet antwoord op je vraag, in plaats van een lijst met geoptimaliseerde zoekresultaten waar je het vervolgens zelf moet uitzoeken.
Dit platform scheelt me minimaal vier uur per week zoeken naar antwoorden op complexe, genuanceerde vragen.
Ik durf te wedden ook jij ‘gewoon’ Google Chrome, of heel misschien Safari gebruikt als browser. En waarom niet; je bookmarks en wachtwoorden staan er in, wellicht gebruik je meerdere Chrome accounts voor werk en privé. Het werkt gewoon.
Maar doe jezelf een plezier, en check Arc eens als je go-to browser. Het is een compleet nieuwe ervaring van ‘het internet’ zoals je het kent.
Waarom nu? Deze week lanceerde Arc Phase 2. Een nieuw soort browser die ‘voor jou browsed’. Geen eindeloze zoekresultaten, geen lijstjes, geen 1200 woorden tergende SEO tekst voor je bij een recept, reistip of technische kennis uitkomt. Gewoon een vraag om informatie, en een in real time gebouwde pagina met het antwoord.
Een browser Agent dus, op basis van hun eigen AI model. Ik kan het uitleggen, maar beter check je deze geinige ‘Introducing..’ video waarom dit zo’n interessante ontwikkeling is.
Vers van de pers
Visuele snaicks die je niet wil missen
Google komt met AI video tool
Google heeft haar eigen video creatie tool aangekondigd en de eerste beelden zijn bonkers.
Leonardo AI Video tool
Wie wel eens gespeeld heeft met RunwayML of Stable Diffusion weet hoe lastig het is om natuurlijke hand-held camera bewegingen te creëren. Shout-out daarom naar Leonardo.ai, die wat minder toeters en bellen biedt dan zijn concurrenten, maar in januari reuzenstappen heeft gezet in hoe je shots voelen.
Midjourney Style reference
Midjourney heeft een toffe nieuwe functie toegevoegd die het mogelijk maakt de overall vibe en kleurcorrectie van een referentie afbeelding mee te nemen in afbeeldingen.
Om het te gebruiken voeg je in een /imagine prompt de parameter --sref {imgURL} toe, en met --sw 100 geef je aan hoe veel waarde de referentie afbeelding heeft, met een getal tussen 100 en 1000.
Next level scams coming your way
Een bedrijf in Hongkong verloor $25,6 miljoen nadat oplichters een online vergadering organiseerden met meerdere deepfake collega's van een financiële medewerker, die hem (succesvol) overtuigden geld over te maken naar hun rekening. Ff blijven opletten of Tineke van finance wel up to date is dus!
ChatGPT prompt v/d week
Vergeet teksten schrijven met ChatGPT. De tool is namelijk ook een geweldige virtuele marketingmentor die je plannen en campagne-concepten doorzaagt op helderheid en haalbaarheid.
Gebruik deze prompt om GPT jouw concept, strategie of nieuwe propositie te laten reviewen en evalueren, met pragmatische verbeterpunten.
[“Je bent een doorgewinterde marketeer en sales expert. Analyseer mijn nieuwe propositie door tien scherpe vragen te stellen. Analyseer mijn aanbod op basis van het ‘tien vragen’ framework van Evaldo Albuquerque en geef me relevante verbeterpunten. Deze vragen moeten de waarde, authenticiteit, uniekheid, obstakels, verantwoordelijkheden, urgentie, vertrouwen, werking, startprocedure en risico's grondig onderzoeken. Gebruik je expertise om inzichtelijk advies te geven dat mij helpt om mijn propositie te onderscheiden in een verzadigde markt. Ik zoek actionable feedback om strategisch te positioneren. Jouw professionele, maar directe toon zal me helpen om kritisch naar mijn idee te kijken en het waar nodig te verbeteren.”]
Een vooruitblik op de Superbowl
En dan geen sportieve vooruitblik. Wie er 11 februari vandoor gaat met het hoogst haalbare voor American Football teams zal me eerlijk gezegd worst wezen. Interessanter vind ik de commercials die voor wel 7 miljoen dollar per stuk worden uitgezonden. Is dit AI? Check die matjes in de eerste commercial maar!
Zoals ieder jaar staan er al een aantal commercials live. Mijn favorieten so far:
Business in the front, party in the back
Een ode aan de mat van Kawasaki.
De Beckhams lopen binnen op hun eigen meme
Goed t-shirt ook.
Anthony Hopkins gaat voor z’n moeilijkste rol ooit
Go Wrexham!
Wil je meer AI?
Wow, je bent tot het einde gekomen, nice! Wil je next level gaan? Ik heb al mijn kennis en ervaring gebundeld in een AI Bootcamp training voor marketing- en communicatieteams en creatieve makers.
Kijk eens op www.harmteunisse.nl voor meer info, of boek hier een vrijblijvende online kennismaking en ik help je direct op weg.
Tussen nieuwsbrieven door post ik drie keer per week op LinkedIn, dus volg, like en subscribe!