Waarom je brein een hekel heeft aan voorbereiding
Abraham Lincoln zei ooit: “If I have six hours to chop down a tree, I’d spend the first four hours sharpening my axe.” En dat is relevanter dan ooit.
Hallo vrienden. Ik schrijf maandelijks over kunstmatige intelligentie in de creatieve sector, de toekomst van ons werk en opvallend AI nieuws.
Deze maand: de cognitieve paradox van AI. Amazon mengt zich in de AI strijd. China pakt keihard door op video modellen. Freepik heeft iets nieuws.
Als Abraham Lincoln nu had geleefd, had hij geen bijl geslepen. Hij had een elektrische kettingzaag gekocht. Of een machine gehuurd via Boels.
Maar zijn wijsheid over voorbereiding versus uitvoering is relevanter dan ooit, nu we dagelijks werken met synthetische consultants die met iedere update slimmer worden.
Maar zelfs de beste consultant levert pas als hij de volledige context van je vraag kan doorgronden.
Dus waarom is tien minuten vrij maken voor een goede startprompt toch zo lastig?
Waarom ons brein een hekel heeft aan voorbereiding
Het menselijk brein is geprogrammeerd voor instant gratification. Onderzoek van dr. Daniel Kahneman toont aan dat we twee denksystemen hebben: Systeem 1 (snel, intuïtief) en Systeem 2 (langzaam, analytisch).
We vertrouwen massaal op Systeem 1, omdat dat energiezuiniger is. Evolutionair logisch - onze voorouders moesten snel beslissen of ze voor een sabeltandtijger wegliepen.
Maar met AI werkt dat anders.
De wetenschappelijke kunst van uitstelgedrag
Een Stanford-studie uit 2023 toonde aan dat professionals gemiddeld 47% van hun werktijd besteden aan het oplossen van problemen die voorkomen hadden kunnen worden met iets meer planning en voorbereiding. 47%!
Herkenbaar? Ik zie het iedere week in mijn trainingen.
Door deelnemers te dwingen eerst hun prompt uit te werken, en de tijd te nemen om relevante documenten en informatie te verzamelen (ik moet het eerste bedrijf dat versiebeheer en mappenstructuur op orde heeft nog ontmoeten), ontdekken ze het belang van het slijpen van die bijl.
Het raakt de 'implementation intention' die psycholoog Peter Gollwitzer beschrijft in een paper: het opstellen van concrete 'als-dan’ plannen vergroot je slagingskans met 300%.
De cognitieve paradox van AI
Hoe krachtiger AI wordt, hoe meer we overschatten wat het kan. We lijden aan wat wetenschappers de 'automation bias' noemen: blind vertrouwen in technologie.
Maar zelfs GPT-o1 preview kan geen rommelige gedachten ordenen.
Tien minuten die je uren besparen
De beste prompts volgen zes principes, gebaseerd op cognitieve gedragswetenschap en de OpenAI promptguide:
Een heldere doelstelling (activeert je prefrontale cortex)
Relevante context (optimaliseert informatieverwerking)
Een concreet voorbeeld (triggert spiegelneuronen)
Een specifieke rol die ChatGPT moet aannemen
Een herkenbare tone of voice (versterkt neuraal patroonherkenning)
Een helder format (lengte, vorm, opmaak) waarin het antwoord moet komen.
Tien minuten voorbereiding volgens deze principes = een uur frustratie bespaard.
Vers van de pers
Het laatste AI nieuws voor creatievelingen.
🎬 Nog even over Coca-Cola’s matige Kerst commercial
Er was veel te doen om de Kerst commercial van Coca-Cola. Volledig met AI gemaakt en nogal teleurstellend. Veel makers in de AI-community waren verbaasd, in het besef dat er een veel hoger niveau mogelijk is. Een bewussie van Coca-Cola?
Het creatieve team deelde hun proces en tooling. Een fascinerend inkijkje in hoe grote merken hun eerste stappen zetten in een hybride creatief proces.
📱 Freepik biedt video tool met verschillende engines
Het populaire Freepik rolt nu ook videogeneratie uit. Kies een bestaande afbeelding (of maak er een in Freepik), beschrijf je scene in een prompt en selecteer Runway, Luma Dream Machine, Mochi of Minimax om te beginnen.
🎮 Amazon lanceert AI model Nova
Amazon lanceert Nova, een familie van AI-modellen die tekst, beeld en video genereren. De line-up bestaat uit vier tekstmodellen (Micro tot Premier), plus Canvas voor beelden en Reel voor video. Nova Pro presteert gelijk aan dan GPT-4o, werkt met 200+ talen en kan context windows tot 300.000 tokens aan. Gezien Amazons enorme klantenbasis en budget zou dit wel eens een keerpunt in de AI-race kunnen zijn.
📱 Indrukwekkend nieuw Chinees open source video model
Het Chinese Tencent verrast iedereen met HunyuanVideo, een open source videomodel met 13 miljard parameters dat de gesloten concurrentie verslaat in tests. Het is direct het grootste publiek beschikbare model in zijn soort, en beschikbaar via Github. Als je lokaal aan de slag wil.
📱 BONUS: gebruik mijn Use Case GPT om te oefenen
Blijf je hangen in ChatGPT bij ‘vat dit samen’, of ‘herschrijf deze e-mail’? Zoek je manieren om AI in jouw persoonlijke werkproces te integreren? Laat je inspireren door mijn ‘Use Case GPT’.
Start een gesprek, deel wat beknopte informatie over je bedrijf, afdeling en uitdagingen, en ontvang een serie uitdagende opdrachten voor relevante taken die in complexiteit toenemen.
Het zet je aan het denken en aan het werk. Dus hop, die zandbak in!
Boek nu jouw Creative AI Bootcamp
Inspiratie is leuk, persoonlijke training is beter.
Ik heb al mijn kennis en ervaring gebundeld in een driedaagse AI Bootcamp training voor marketing- en communicatieteams.
Met onder andere
Prompt engineering in ChatGPT, Claude en meer.
Image generation in Midjourney, FLUX, ComfyUI en meer.
Custom GPT’s en agents bouwen.
Slimmer & sneller werken, met betere output? Kan gewoon.
Kijk op www.harmteunisse.nl voor meer info, of boek hier een vrijblijvende online kennismaking.
Tot zover, ik zie je over vier weken!
- Harm
P.S. Tussen nieuwsbrieven door post ik drie keer per week over AI en creativiteit op LinkedIn, dus volg, like en subscribe.