We leven in een geurstokkificatie van epische proporties
Nee, het ligt niet aan jou. Alles ruikt, smaakt en ziet er echt hetzelfde uit.
Hoi vrienden! Ik schrijf maandelijks over mijn fascinatie voor kunstmatige intelligentie in de creatieve sector en de toekomst van ‘werk’.
Deze week een rant over monocultuur in… zo’n beetje alles? De nieuwste Adobe Premier update is wowzerz, Spotify komt met AI playlists en Gen Z gaat massaal timmeren!
Maar eerst:
Ik kan het niet anders dan ‘geurstokkificatie’ noemen. We gooien de hele wereld vol met dezelfde sterk riekende poepdure esoterische oliën. In ieder restaurant, iedere winkel, en steeds meer huizen ruikt het naar dezelfde soort mondiale monocultuur.
Een monocultuur die elk zintuig begint te beheersen.
We zitten in een ongemakkelijk kantelpunt
Al jaren waarschuwen digitale doemdenkers voor een ‘content infarct’: het moment dat er zoveel mediocre content wordt gemaakt dat (social) platformen worden overspoeld en er niet tegenop te modereren valt.
En nu, mede dankzij AI, lijkt het zover. Mijn YouTube is een onleefbare plek geworden. Zoekresultaten lopen vol met AI gegenereerde meuk vol stockbeelden en matige AI voice-overs.
TikTok loopt over van allemaal dezelfde, maar toch nét andere video’s om onze aan dopamine verslaafde hersenen binnen het platform te houden.
Het voelt alsof de strijd om onze aandacht richting een lelijke apotheose afglijdt.
“Maar Harm, jij was toch AI fanboy number One?”
Ja, mits het gebruikt wordt als co-creator om ongekende fantasieën tot leven te wekken. Niet om het midden van de bell-curve te versterken. En dat is precies waar het heen gaat.
Dat ligt niet alleen aan AI. Wel aan data. En aan ons.
In dit interessante artikel betoogd Patrick Ryan dat we allemaal ‘Moneyball’ zijn gaan spelen.
Sinds algoritmes in de jaren negentig hun intrede deden, en alles met data wordt gekwantificeerd, nemen bedrijven, platenmaatschappijen, Hollywood en ook sporters bijna geen creatieve risico’s meer. Statistieken zijn leidend.
Waar zijn de willekeurige momenten van magie
AI biedt creatieve geesten de kans om hun diepste gedachten en vaagste concepten werkelijkheid te maken. En er gebeuren ook absoluut waanzinnige dingen.
Van de Sora Air Head video, tot de Instagram-accounts van Noelle van Dijk en Str4ngething die hun fantasie helemaal loslaten op Midjourney.
Ons huidige systeem heeft ons zo risicoavers gemaakt dat ‘out of the box thinking’ geen bestaansrecht meer lijkt te hebben. En daar zijn we zelf bij. Als we namelijk olifantenpaadjes kunnen nemen, doen we dat. En AI biedt het ultieme olifantenpaadje.
Maar met lui AI gebruik, kies je bewust voor een beperkte bandbreedte aan creativiteit. Als je zelf geen chaos, willekeur en creatieve input geeft aan AI, zal hij altijd een vorm van vanille teruggeven.
What to do?
1. Zwem tegen de stroom in met je inspiratie
Zet je algoritme op een dieet. Verlaat de mainstream mediarivier en duik in de zijstromen. Luister podcasts die niemand kent, pak random boeken uit de kringloopwinkel, loop weer eens door een museum.
2. Willekeur als workflow
Gooi een dobbelsteen. Ja, letterlijk. Laat het toeval beslissen welk project je oppakt of welke strategie je test. Willekeur biedt je nieuwe perspectieven die je logische brein overslaat.
3. Gebruik AI als gereedschap voor je eigen visie.
Laat je niet verleiden door olifantenpaadjes als het gaat om mooie verhalen maken. Er is ook zonder AI al zoveel geformuleerde generieke content, daar hebben we niet meer van nodig. Wel van menselijke creativiteit.
Creativiteit floreert bij diversiteit — niet alleen van mensen, maar ook van ideeën, disciplines, en ervaringen.
Als alles hetzelfde ruikt, is het tijd om je zintuigen te bevrijden.
Vers van de Pers
Spotify lanceert AI Playlist in Beta
Spotify-gebruikers in de Uk en Australië hebben vanaf nu toegang tot een beta versie van Spotify AI, waarbij je met een tekstprompt je stemming aangeeft en Spotify een AI-rendered playlist voor je samenstelt.
Dove Campagne
Dove belooft met de lancering van haar The Code campagne nooit AI gegenereerde modellen te gebruiken in plaats van echte mensen.
How Gen Z Is Becoming the Toolbelt Generation
Interessant artikel van The Wallstreet Journal: “More young workers are going into trades as disenchantment with the college track continues, and rising pay and new technologies shine up plumbing and electrical jobs.”
AI muziek app Udio doet je duizelen
Als je dacht dat Sumo.ai al redelijk mindblowing was, dan gooit Udio er nog een tandje bovenop. Zoals deze Dune versus musical mashup:
Google wordt ook wakker en komt met text-to-video tool Imagen
ChatGPT Prompt van de week: Eindredacteur
In mijn trainingen focus ik op verschillende prompt technieken, waarbij ik altijd terugval op de Zes Elementen van een goede prompt:
Opdracht
Context
Voorbeelden (referentie materiaal en ‘wat is goed’)
Rol / persona (de pet die je GPT op zet)
Format
Toon
ChatGPT is een gemankeerde tekstschrijver, maar een uitmuntende eindredacteur. In deze prompt zitten de zes elementen, vertaald naar een directieve, duidelijke instructie voor ChatGPT.
“Redigeer een reeks teksten als een scherpe en kritische eindredacteur. Focus op het identificeren en verbeteren van gaten in invalshoek, relevantie, urgentie, en actualiteit om de kwaliteit te maximaliseren.
Je werkt met diverse teksten bedoeld voor een breed publiek. Deze content moet actueel en relevant zijn om competitief te blijven in een snel veranderende mediaomgeving.
Controleer op coherentie en onderbouwing van beweringen, pas headers en bullet points toe voor structuur, en zorg dat teksten binnen een limiet van 800-1000 woorden blijven.
Je bent een ervaren eindredacteur die bekend is met de snelle dynamiek van mediapublicaties.
Gebruik een duidelijke structuur met koppen en lijsten. Elke sectie moet beknopt en ter zake zijn, met nadruk op helderheid en directheid in taalgebruik. Gebruik maximaal 500 woorden voor je feedback.
Professioneel, direct en kritisch. Zorg voor constructieve feedback die de schrijfvaardigheden van auteurs verbetert.
Haal diep adem en pak dit probleem stap voor stap aan.”
Wil je meer AI?
Wil je next level gaan met AI? Ik heb al mijn kennis en ervaring gebundeld in een AI Bootcamp training voor marketing- en communicatieteams en creatieve makers.
Kijk eens op www.harmteunisse.nl voor meer info, of boek hier een vrijblijvende online kennismaking en ik help je direct op weg.
Tussen nieuwsbrieven door post ik drie keer per week op LinkedIn, dus volg, like en subscribe.
Ik zie je in mei!
Harm